Ajou University repository

밍크오일의 식물성 대체원료 개발
  • 이석주
Citations

SCOPUS

0

Citation Export

Advisor
빈범호
Affiliation
아주대학교 대학원
Department
일반대학원 응용생명공학과
Publication Year
2023-02
Publisher
The Graduate School, Ajou University
Keyword
대채원료밍크오일식물성효소반응
Description
학위논문(박사)--아주대학교 일반대학원 :응용생명공학과,2023. 2
Abstract
본 연구는 식물성 유지와 효소를 이용한, 밍크 오일과 유사한 식물성 재조합 오일의 개발에 관한 것이다. 환경적, 윤리적, 멸종 위기 동물의 보호 문제 등 여러 문제들로 인해 화장품에 사용이 줄어들고 있는 동물유래 원료의 식물성 소재로의 대체품 개발에 관한 연구이다. 식물성 유지와 지방산을 혼합하여 고정화 효소를 이용하여 유지의 지방산을 재조합하고, 탈산 및 정제 과정을 통해 재조합 유지를 제조하였다. 합성된 재조합 유지는 gas chromatography 및 differential scanning calorimetry를 이용하여 화학적 조성 및 열적 물성 등에 대하여 비교 평가하고, 화장품 제형에 적용하여 제형에 미치는 영향에 대하여 평가하였다. 본 연구는 동물성 원료의 식물성 대체 원료의 개발에 대한 것으로서, 화장품에 점차 활용되지 못하고 있는 동물성 원료에 대한 대체 소재로의 활용이 기대된다.
Alternative Abstract
This study focused on the development of vegetable recombinant oils similar to animal-derived mink oils using vegetable oils and enzymes. Vegetable oil and fatty acids were mixed to recombine fatty acids using an immobilized enzyme, and recombined oil were prepared through deacidification and purification processes. Recombination oil synthesized with this technology was developed, and the chemical composition and thermal properties were confirmed using a gas chromatography and a differential scanning calorimetry. Our results show the development of vegetable alternatives for animal raw materials, demonstrating potential to be used as alternative materials for animal raw materials, which have been gradually discontinued as cosmetic ingredients.
Language
kor
URI
https://dspace.ajou.ac.kr/handle/2018.oak/24562
Fulltext

Type
Thesis
Show full item record

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

Total Views & Downloads

File Download

  • There are no files associated with this item.